Sunday, 25 December 2016

UGC Net Computer Science Paper 1 December 12 , Page 1-Solved

UGC Net Computer Science Paper 1 December 12 , Page 1-Solved
1. The English word ‘Communication’ is derived from the words
(A) Communis and Communicare
(B) Communist and Commune
(C) Communism and Communalism
(D) Communion and Common sense
Answer : A

2. Chinese Cultural Revolution leader Mao Zedong used a type of communication to
talk to the masses is known as
(A) Mass line communication
(B) Group communication
(C) Participatory communication
(D) Dialogue communication
Answer : A


3. Conversing with the spirits and ancestors is termed as
(A) Transpersonal communication
(B) Intrapersonal communication
(C) Interpersonal communication
(D) Face-to-face communication
Answer : A
Explanation : Trans personal communication is defined by a core sense of individual awareness that extends to connect with elements of external environments. It is transcendent in its holistic approach towards bonding with multifaceted characteristics that surround both personal and universal spheres of existence.

4. The largest circulated daily newspaper among the following is
(A) The Times of India
(B) The Indian Express
(C) The Hindu
(D) The Deccan Herald
Answer : A

5. The pioneer of the silent feature film in India was
(A) K.A. Abbas
(B) Satyajit Ray
(C) B.R. Chopra
(D) Dada Sahib Phalke
Answer : A
Explanation : Dhundiraj Govind Phalke, famously known as Dadasaheb Phalke, was a renowned Indian filmmaker and screenwriter, popularly dubbed as the ‘Father of Indian Cinema’. From an early age, he was artistic in nature and displayed great interest in the creative arts.Starting with his debut film, Raja Harishchandra in 1913, now known as India's first full-length feature, he made 95 movies and 26 short films in his career spanning 19 years, till 1937, including his most noted works: Mohini Bhasmasur (1913), Satyavan Savitri (1914), Lanka Dahan (1917), Shri Krishna Janma (1918) and Kaliya Mardan (1919).

6. Classroom communication of a teacher  rests on the principle of
(A) Infotainment
(B) Edutainment
(C) Entertainment
 (D) Power equation
Answer : B

7. The missing number in the series : 0, 6, 24, 60, 120, ?, 336, is
(A) 240
 (B) 220
(C) 280
(D) 210
Answer : D
Explanation :
a1= 0*1*2 =0
a2 =1*2*3 = 6
a3= 2*3*4= 24
a4 = 3*4*5 = 60
a5=4*5*6=120
a6=5*6*7=210

8. A group of 7 members having a majority of boys is to be formed out of 6 boys and 4 girls. The number of ways the group can be formed is
(A) 80
 (B) 100
(C) 90
 (D) 110
Answer : B
Explanation :
4 -------3 --- (6C4)(4C3) = (15)(4) = 60 
                 (6*5*4*3/4*3*2*1)*(4*3*2/3*2*1)

5 -------2 ----(6C5)(4C2) = (6)(6) = 36 
                (6*5*3*4*3/5*4*3*2*1)*(4*3/2*1)

6 -------1 ----(6C6)(4C1) = (1)(4) = 4 
                 (6*5*4*3*2*1/6*5*4*3*2*1) * (4/1)

So 60+36+4=100

9. The number of observations in a group is 40. The average of the first 10 members is 4.5 and the average of the remaining 30 members is 3.5. The
average of the whole group is
(A) 4
(B) 15/2
(C) 15/4
(D) 6
Answer : C
Explanation :
Given :
Total observations = 40
Average of First 10 observations = 4.5
Average of Remaining 30 observations = 3.5

Average of Total observations = (Sum of 10 members + Sum of Remaining 30 members ) / Total observations
Sum of First 10 members = 4.5 x 10 = 45
Sum of Remaining 30 members = 3.5 x 30 = 105

Hence, Average of Total observations = (45 + 105) / 40
= 150 / 40
Average of Total observations = 3. 75

10. If MOHAN is represented by the code KMFYL, then COUNT will be represented by
(A) AMSLR
 (B) MSLAR
(C) MASRL
 (D) SAMLR
Answer : A
Explanation : 
if you will consider on geiven exmaple of code i.e. MOHAN to KMFYL , Each character of first word is replaced by two character before. So COUNT will become
C=A
O=M
U=S
N=L
T=R