Monday, 25 July 2016

UGC Net General Paper July-16 Set4

43. What are the barriers to effective communication?
  (1) Moralising, being judgemental and comments of consolation.
  (2) Dialogue, summary and self-review.
  (3) Use of simple words, cool reaction and defensive attitude.
  (4) Personal statements, eye contact and simple narration.
Answer : 1

44. The choice of communication partners is influenced by factors of
   (1) Proximity, utility, loneliness
   (2) Utility, secrecy, dissonance
   (3) Secrecy, dissonance, deception
   (4) Dissimilarity, dissonance, deviance
Answer : 1


45. As a teacher, select the best option to ensure your effective presence in the classroom.
   (1) Use of peer command        
   (2) Making aggressive statements
   (3) Adoption of well-established posture  
  (4) Being authoritarian
Answer : 3

46. Every communicator has to experience
   (1) Manipulated emotions     (4) Anticipatory excitement
   (3) The issue of homophiles (4) Status dislocation
Answer : 2

47. Imagine you are working in an educational institution where people are of equal status. Which method of communication is best suited and normally employed in such a context?
   (1) Horizontal communication          (3) Vertical communication
   (2) Corporate communication           (4) Cross communication
Answer : 1

48. Identify the important element a teacher has to take cognizance of while addressing students in a classroom.
   (1) Avoidance of proximity     (2) Voice modulation
   (3) Repetitive pause               (4) Fixed posture
Answer : 2

49. Two railway tickets from city A and B and three tickets from city A to C cost Rs.177. Three tickets from city A to B and two tickets from city A to C city Rs.173. The fare for city B from city A will be Rs.
   (1) 25                 (2) 27
   (3) 30                 (4) 33
Answer : 4
50.  person walks 10 m infront and 10 m to the right. Then every time turning to his left, he walks 5, 15 and 15 m respectively. How far is he now from his starting point?
   (1) 20 m                         (2) 15 m
   (3) 10 m                         (4) 5 m
Answer : 4

Next Page